13071915_730316257110336_2883318086732244727_o

Pe 23 și 24 aprilie a avut loc training de teatru forum la Asociația Bafi, primul eveniment de acest gen. Am întâlnit atât fețe cunoscute cât și oameni noi; o parte cochetaseră cu teatru în alte forme, unii erau doar curioși dar, pe fețele tuturor era o lumină caldă de entuziasm.

Teatru forum este o metodă puternică, prin care se pot atinge subiecte despre care nu se vorbeste așa de ușor. Este o metodă prin care putem găsi soluții si putem da înapoi puterea celor opresați.

Teatrul opresaților este un tip de metodologie teatrală dezvoltată de Augusto Boal în anii 1960, inspirată din pedagogia critică și din conceptele pedagogice ale opresaților lui Paulo Freire.

Principalele caracteristici ale metodei teatrului forum:

  • este un tip de teatru interactiv – publicul va fi implicat activ și va putea participa în proces devenind ”spect-actori”;
  • abordează opresiunea de zi cu zi în diferitele ei forme
  • are ca scop aducerea unei schimbări în relație cu tipul de opresiune specifică abordată- de cele mai multe ori prin împuternicirea opresatului și oamenilor din jurul lui

Teatru forum este una dintre cele mai populare tipuri de teatru opresaților.

La training-ul de teatru forum au participat elevi, profesori, ong-iști și liber profesioniști uniți de curiozitate iar mai apoi de scopul de a învăța o metodă de implicare în comunitate.

În doar două zile, Oana Mucea ne-a ajutat să ne familiarizăm cu metoda de învățământ non-formal- teatru forum : am făcut exerciții de teatru (de spațiu, de atenție și concentrare, de exprimare a emoțiilor, de intrare în rol, de improvizație), am discutat despre putere și opresiune, am căutat exemple reale de opresiune din viața noastră, am pus în scenă două exemple concrete și am găsit soluții pentru rezolvarea lor. Am vizionat două piese de teatru forum pe tema intimidării în licee și pe tema violenței domestice. La sfărșitul training-ului cam toate mâinile erau sus la întrebarea: câti dintre voi ar dori să fie actori într-o piesă pe care să o creăm împreună. Mai bine de jumătate și-au manifestat intenția de a coordona o piesa de teatru forum, în instituția în care lucrează, la școală, în grupul de prieteni. Aceștia au primit cadou un manual și promisiunea Oanei că îi va susține în timpul demersului.  Observând entuziasmul participanților ne-am făcut repede planuri de viitor împreună.

În perioada 16-20 mai, ne vom reuni și vom crea împreună o piesă de teatru forum pe care o vom juca în diferite locații din Rădăuți și din zonă.

Ce temă credeți că ar trebui să abordăm? Cu ce probleme de opresiune se confruntă oamenii din Rădăuti? (ex. discriminare, violență domestică). Povestiți-ne situații concrete, iar noi vom pune în scenă situația cea mai comună.

Ne-am hotărât să ne implicăm și să arătăm că se poate să facem locul în care locuim, un loc mai bun.

Mai multe fotografii : https://www.facebook.com/asociatia.bafi/photos/?tab=album&album_id=730314303777198

 

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*