DSC_5114DC Media

Începând cu 2007, în fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, sărbătorim Ora Pământului la inițiativa WWF. În acest timp de o oră, stingem luminile ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Prin acest eveniment anual se semnalizează faptul că problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de mari, încât este nevoie urgentă de acțiune, la nivel global. Pentru că suntem iubitori ai naturii și recunoscători pentru tot ce ne oferă, am organizat și noi un eveniment, care a presupus stingerea luminilor de la statuie, decorarea locului cu lumânări, un recital, un joc și discuții interesante. Alături de noi au fost și alte orașe din România, dar și din întreaga lume și astfel, timp de o oră, am stins cu toții luminile și ne-am deschis sufletele.

Cum a fost la noi?

La ora 20:30 s-a stins lumina. Noi încă nu terminasem de aranjat lumânările prin parc, iar lumea era deja nerăbdătoare să vadă ce se întâmplă. Într-o atmosferă essays-buy în care curiozitatea plutea în aer, Adriana Susnovici a început să ne cânte, acompaniindu-se la chitară. Vocea ei blândă și, în același timp, puternică ne-a emoționat, iar mesajul pe care ni l-a transmis la sfârșit a fost un impuls de conștientizare a mediului înconjurător și a rolului nostru în acesta.

Cei ce ni s-au alăturat au avut, apoi, ocazia să participe la o poveste vie întruchipată într-un joc numit Comoara Pământului. Tare multe vorbe n-o să spunem în legătură cu asta, pentru că ne „căutăm motiv” să repetăm experiența și n-am vrea să-ți stricăm surpriza, te așteptăm chiar acolo s-o trăiești. E un joc-poveste interactiv și educativ, care duce către conștientizarea sinelui, conștientizarea a ceea ce suntem în raport cu natura. Reacția participanților a fost una pozitivă, toată lumea, de la copii la adulți, fiind încântată că a ascultat o poveste și-a plecat acasă cu niște cunoștințe în plus și cu un mugure de entuziasm la pachet. Uite ce ne-au povestit unii dintre cei care au ajutat la desfășurarea jocului:

„Pentru mine a fost o experiență inițiatică, ca să zic așa. Auzisem de vânătoarea de comori, dar nu știam detaliile și regulile. M-am bucurat că am văzut oameni interesați si că am făcut cunoștința cu ei. Eu m-am simțit bine „în elementul meu”, la propriu. Sper să repetăm jocul la anul.” – Naomi

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să iau parte la joc şi să fiu alături de voi. Regret că nu au fost mai mulţi participanţi, dar dacă ne mobilizăm din timp sigur ne vom bucura să vedem mai mulţi jucători interesaţi. Mă gândeam că jocul are o structură foarte interesantă şi călătoria asta de conştientizare a sinelui chiar are impact asupra celor implicaţi cu adevărat. M-aş bucura tare mult să mă picur din nou în inimile oamenilor cu povestea mea. Am simţit căldură din partea unor persoane şi interesul lor m-a încălzit. Comoara Pământului a devenit jocul meu preferat, are un înţeles profund şi abia aştept să mai fiu alături de voi.” – Diana

„Pentru mine a fost o experiență plăcută. Cel mai frumos lucru era atmosfera. Povestea a avut un efect de socializare puternic. Lumea se simțea bine, râdea, zâmbea. Good job!” – Gabi

Suntem recunoscători pentru ce-am realizat cu toții, împreună! Mulțumim Grupului civic „Rădăuți implicat” pentru colaborare, Primăriei Rădăuți care ne-a susținut inițiativa și ne-a ajutat la îndeplinirea ei, voluntarilor implicați și dedicați, tuturor oamenilor care s-au alăturat acestui demers și-au luat parte la eveniment și, nu în ultimul rând, naturii, pentru că este și pentru că nu contenește în a ne învăța!

În încheiere, îți sugerăm să nu te oprești aici. Considerăm că Pământul merită atenție mai mult de o oră pe an, așa că ori de câte ori mai poți să reduci din consum, fă-o! Ieși cu bicicleta, mergi pe jos, plantează un copac. Natura nu rămâne niciodată datoare! Și dacă tot suntem aici, vineri, 31 martie de la ora 17:00, are loc plimbarea lunară cu bicicleta – Masa Critică. Urcă-te pe bicicletă și ne vedem acolo! :)

Mulțumiri pentru fotografii lui Doru Clipa și Costel Vlonga!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*