18422499_1320673761348488_7773049961605265676_o

Odată cu răsăritul soarelui, am pornit din trei direcții spre Năsăud, pentru a ne alătura la cea mai mare adunare a românilor în costum popular din România (link eveniment: https://www.facebook.com/events/1579693628709016/). Patru voluntari BAFi au călătorit dinspre Câmpulung, unde, cu o seară înainte, au participat la edit essays online  Edelweiss Night Run 2017,(https://www.facebook.com/events/631500877054927/), 13 voluntari BAFi au pornit din Rădăuți și 2 din Cluj Napoca.

După o drumeție cu peripeții, mândri, veseli și îmbrăcați în port popular am ajuns essaysbuy ownessay.com sincron la întâlnire. Mare ne-a fost mirarea să observăm o coloană ce părea fără de sfârșit, cu suflete vesele și luminoase, îmbrăcate în straie populare: pălării cu accesorii uriașe din pene de păun, veste cu zeci de ciucuri colorați, bundițe cu mii de mărgeluțe, poale albe, opinci proaspăt lustruite, femei cu cosițe împodobite cu flori, bărbați mândri și zâmbitori. Toți ne zâmbeau, noi zâmbeam tuturor ca și cum ne cunoșteam de-o viață și acum ne revedeam.

BAFi la Ziua Costumului Popular în Cartea Recordurilor

Am primit un steward (persoana responsabilă pentru fiecare 50 de oameni din marea dunare) și ne-am așezat la sfârșitul coloanei, fiind singurii îmbrăcați în port bucovinean. Mândri nespus, am început să înaintăm în pas de plimbare spre stadion, unde urma să aibă loc numerotarea și hora cea mare. Fetele noastre voioase au început să cânte celebrul cântec redescoperit de  Vasile Mucea – Cântec despre Bucovina „Cântă cucu bată-l vina”. Oamenii care stăteau pe margine au înțeles că din Bucovina venim și au început să ne fotografieze, filmeze, în timp ce mergeau în tandem cu noi. Cântecele și voioșia au continuat până la poarta stadionului. O poartă mare maramureșeană, despărțită-n trei, delimita întâlnirea cu peste 9.500 de persoane, îmbrăcate în costume populare tradiţionale.

70 de grupuri, cuprinzând școlile năsăudene, ansamblurile folclorice din județ, oficialități, reprezentanți ai primăriilor și noi, voluntarii Asociației BAFi, ne-am asezat în cercuri concentrice privind încrezători norii ce amenințau cu ploaie. Cred că niciodată n-am simțit o emoție mai puternică ca cea de atunci. Mii de oameni uniți în intenție, liniștiți și răbdatori, prietenoși și deschiși.

20170514_131241_1

20170514_130458_1

Când s-a dat startul ne-am luat de mână și, timp de 5 minute, am așteptat numărătoarea celor de la Guiness Book, numărătoare care s-a făcut cu ajutorul unei drone care survola cerul – acele 5 minute de liniște supremă în care, dacă erai atent, puteai simți bătaia inimii celui de lângă tine, în care oamenii așteptau cu ochii închiși sau deschiși, dar toți cu zâmbete largi, în care soarele a depăsit prognosticurile și a fost prezent în semn de susținere. Cu toate acestea, a fost nevoie de trei încercări pentru a sincroniza aproape 10.000 de oamenii, dar într-un final am reușit! S-a ridicat o emoție foarte puternică, de reușită comună, de intrare în istorie, de înrădăcinare a identității naționale, de evidențiere a sa în cel mai frumos fel!

Apoi, am fost invitați la joc de Nea Marin, care ne-a învățat pe toți, deodată, pașii pentru Roata de la Runc. A durat un pic până am reușit să ne prindem pașii (10.000 de suflete) însă încercarea de record privind cel mai mare număr de participanţi la un dans tradiţional a fost validată de la prima încercare. Am plecat de acolo și cu câțiva pași de dans învățați!

Record Mondial, Hora de la Runc

Mulțumiri din suflet doamnei Silvia Drâmbă și doamnei Lăcrămioara de la Colegiul Andronic Motrescu Rădăuți, care ne-au susținut cu costume populare complete din vistieria liceului, pe care le-am purtat cu mândrie și atenție.

În final, am reușit să punctăm la Năsăud două recorduri: cea mai mare adunare de persoane îmbrăcate în costume tradiționale și cea mai mare horă făcuta vreodată în lume. Mulțumim, pe această cale, domnului Marcel Rusu, administrator Superstar, pentru că ne-a susținut în această călătorie istorică cu transportul voluntarilor.

20170514_141334-superstar

Virginia Linul, organizator: „Am trait o zi istorică, am fost o zi români adevărați și am trăit românește. Trebuie lumea întreagă să știe și românii noștri că avem port popular românesc și joc unic în lume, cu care ne putem mândri și să le punem în valoare.”

Recordurile de la Năsăud sunt niște premiere. Nimeni nu s-a mai înscris până acum la aceste categorii. Iar surpriza de la final a venit din partea televiziunii Antena 3, care ne-a contactat pentru un interviu în direct, la televizor, cu Silviu Cotiușcă. De ce? Pentru că, din cauza problemelor de sănătate pe care le are, înainta cu greu și cu pași mici spre poartă. Apropiindu-se momentul de închidere a porților, doi polițiști l-au luat pe Silviu pe brațe și l-au condus la poartă, pentru a fi pus și el la numărătoare, devenind astfel EROUL ZILEI cunoscut unei țări întregi.

silviu-autoritate

 

Sursă foto: Bistrițeanul, citește articolul întreg făcând click aici.

Pentru filmarea cu drona de la eveniment urmați legătura de mai jos:

https://www.facebook.com/MinisterulTurismuluiMT/videos/1399511746833069/

 

 

Un comentariu, RSS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*