imag-rep-origami

Lucrul manual este o investitie în tine care cere timp, răbdare, imaginaţie şi atenţie; de aceea această activitate este atât de meticuloasă. Cât de minunat este să ştii că în casa ta se află un obiect făcut de tine sau de cineva drag ţie, un obiect unic creat din pasiune, din iubire, la construcţia căruia fiecare culoare, detaliu au fost atent alese astfel încât să formeze un întreg armonios? Acesta are o valoare mult mai mare decât oricare alt obiect standardizat, care nu transmite nimic în mod deosebit .

Origami (din japoneză 折り紙 origami, hârtie pliată) constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte sau forme decorative abstracte. Origami pe lângă discipline precum ikebana – arta aranjării florilor, chanoyu – ceremonia ceaiului SmartIT simbolizează elemente ale frumuseții și perfecțiunii japoneze.

Formele care pot fi realizate prin această artă sunt legate de imaginația celui care pliază hârtia, dar există și categorii de forme tradiționale care includ flora și fauna.

Obiectul din hârtie, spre deosebire de cel din piatră, este perisabil. El nu poate sluji eternității. Viața hârtiei cu forma ce o îmbracă este pasageră, creează doar un moment de bucurie estetică, dincolo de care se păstrează doar memoria esențelor.

Origami este mai presus de toate o activitate de relaxare şi concentrare, un fel de terapie zen pentru cei care trebuie să se ţină ocupaţi tot timpul, dar are avantajul de a avea mai multe grade de dificultate, ceea ce înseamnă că oricine poate preda sau învăţa modele simple în numai câteva minute. Origami îţi dezvoltă viziunea în plan, dar mai ales în spaţiu, precum şi modul în care gândeşti. De asemenea, îţi dezvoltă creativitatea, abilitatea de a te concentra şi răbdarea.

Asociația Bafi are în desfășurare proiectul Bucuria de a face proiect ce are ca scop identificarea, susținerea, încurajarea și promovarea artizanilor, meșteșugarilor și artiștilor din țară. În acest sens Asociația Bafi are o platformă virtuală cu ajutorul căreia crează comunități de handmaderi și promovează lucrările acestora. Totodată Bucuria de a face organizează ateliere de creație pentru a da mai departe conceptul de handmade.Bucuria de a face promoveză un stil de viață independent și resposabil față de mediul înconjurător, autosustenanța și comunicarea creativă.

Prin intermediul proiectului Bucuria de a face l-am cunoscut pe Alexandru David Igescu, un tânăr din Rădăuți pasionat de origami 3D care ne-a prezentat colecția sa de lucrări și ne-a introdus în fascinanta lume a hârtiei împăturite. În cadrul festivalului Satul Bucuriei, în septembrie 2014, ne-am propus să organizăm un atelier de origami prin care să construim o lucrare de dimensiuni gigant.

În origami puterea stă în număr dar și în îndemânare, așa că am hotărât să ne unim forțele cu Așezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie Rădăuţi, care a mai desfăşurat acțiuni de origami și quilling. Proiectul a fost demarat pe 15 august 2014 prin realizarea pieselor individuale şi a fost finalizat la data de 7 septembrie 2014.

Creaţia o puteţi cunoaşte în cadrul Vernisajului Origami 3D – Alexandru David Igescu, miercuri 21 ianuarie 2015 orele 13:00 la Galeriile de Artă Rădăuţi, alături de celelalte creaţii ale tânărului rădăuţean.

Vă aşteptăm în număr cât mai mare!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*