Trăim într-o lume a abundenței dar graba secolului în care ne aflăm ne face să omitem soluțiile cele mai simple. Asociația Bafi a identificat o formă de energie aflată la îndemâna tuturor – energia termică degajată în procesul de descompunere a materiei vegetale.(compost).

Alături de Colegiul Andronic Motrescu vom testa și documenta acest proces comasând ulterior informația într-un material documentar ce va fi distribuit prin România rurală.


 

Acest proiect vine în sprijinul persoanelor care locuiesc în mediul rural, ajutându-i să identifice și să utilizeze surse de energie aflate la îndemână ca sursă alternativă celor existente – lemn, gaze naturale.

Proiect demarat începând cu luna octombrie 2014, în colaborare cu Colegiul Andronic Motrescu din Rădăuți.

Consecința experimentului va fi realizarea unor materiale educaționale tipărite și în format video, alături de un scurt documentar informativ.

 

Centrala bio cu compost este o invenție atribuită francezului Jean Pain (1928-1931) și poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă.

Sistemul inovativ pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată căldura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural.

La baza centralei verzi se află, așa cum vă puteți da seama, proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge și 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de țeavă și de plasă de oțel, iar sistemul bio poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătrați, timp de cel puțin 12-16 luni – după care compostul trebuie schimbat.

Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri.

Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își contruiască singuri sursa de apă caldă și căldură.

Ca și material de bază apreciat ca fiind cel mai eficient, fermierii europeni recomandă frunzele și lemnul tocat de foioase (se pot folosi ramurile rămase în urma lucrărilor sezoniere din livezi sau parcuri). Cel mult 15% din compost poate fi reprezentat de lemn de pin, considerat mult prea ”acru” pentru microorganismele ”angajate” în descompunere.

În general, ca materiale de bază se folosec lemn verde bine tocat, o țeavă care conduce ușor căldura, o pompă, și oțel de construcție folosit la garduri sau chiar gard din oțel galvanizat.

Odată ce lemnul este tocat, ridicarea sistemului se poate face în doar 6 ore, dacă se folosește și tractor cu un încărcător de mici dimensiuni.

Cum se construiește

Deloc de ignorat, ”centrala” este construită având la bază o folie de plastic groasă, precum cele folosite la amenajarea iazurilor, și care va asigura mai ales succesul primei faze de amenajare, când compostul este bine alimentat cu apă pentru a determina putrezirea lemnului. Peste folia de plastic se pune lemn tocat, apoi țeava în formă circulară și fixată de structură pentru a-și menține forma concentrică. Se repetă apoi procedeul pentru alte patru straturi de țeavă și cinci de lemn tocat (ultimul deasupra).

 

În privința secretelor care asigură funcționarea centralei cu compost, fermierii francezi spun că este important ca lemnul să nu fie tocat foarte fin, pentru ca bucățile să permită oxigenarea în interior și stimularea procesului de descompunere. Un alt element important este udarea permanentă în primele patru zile, în așa fel încât compostul să fie cel puțin 70% bine înmuiat. Se pare că o greșeală frecventă ce poate da peste cap planurile fermierului este ca acesta să nu ude suficient sau să nu aibă lemn crud în componența ”centralei”.

 

Frumusețea acestui sistem este că materialele inițiale – țeava, gardul, pot fi refolosite timp de 10-15 ani, cu aceeași eficiență.

sursa: http://agrointel.ro/24681/sursa-de-incalzire-ieftina-centrala-verde-pe-care-si-o-poate-construi-singur-orice-gospodar/